Трудовите злополуки не са чак толкова многобройни като злополуките при ПТП, но със сигурност не са по-малко опасни други по вид злополуки. Може би не се съобщават трудовите злополуки и ние не разбираме за тях, но това не ни оправдава да не знаем как се реагира в такава ситуация, към кого трябва да се обърнем и какви са правата ни като работници и служители при такъв тип злополука.

В днешната статия ще бъде обърнато внимание на това какво обезщетение може да бъде получено при счупен крак по време на работа, кога може да се получи такова, към кого да се обърнем за помощ и има ли задължения нашият работодател при такава случка.

Кога може да бъде получено обезщетение за счупен крак по време на работа?

Обезщетение за счупен крак по време на работа може да получи всеки служител, но след като злополуката се докаже, че е била трудова. Това означава, че случката трябва да е станала след извършването на някаква работа, която е в задълженията на служителя или пък такава, която му е наредена от по-висшестоящо лице на компанията.

За трудова злополука може да се говори и когато счупването е станало по време на отиване или връщане от работното място до дома, до местата за хранене или пък до тези за получаване на заплати. Ако пък друг служител е виновен за трудовата злополука, то вие отново може да получите обезщетение.

Какво трябва да направи моят работодател в ситуация на трудова злополука?

Всеки работодател е длъжен да реагира по-най-адекватния начин, когато се случи трудова злополука на работното място. Той трябва да окаже първа помощ на пострадалото лице заедно с другите служители, да се обади на телефон 112, за да съобщи за случилото се и по никакъв начин да не скрива нищо от случилото се.

Работодателите имат право и в някои от случаите се налага да събират писмени свидетелски показания и такива от видеонаблюдението на работното място. Всичко това се прави с цел да се установи всеки момент от случката и според това да може да се говори за трудова злополука и последвало получаване на обезщетение.

Какво обезщетение мога да получа за счупен крак?

Обезщетението, което може да получите зависи от много преки и косвени фактори. Когато става на въпрос за счупен крак може да се говори и за средна телесна повреда. Тук може да се счете, че има наличие на увреждане, което е довело до нетрудоспособност за определен период или пък за трудоустроеност над 50% в зависимост от това колко тежко е счупен крайникът.

Друг фактор е времето за лечение и възстановяване след това. Може вашето възстановяване да продължи много дълго време и по този начин вие да загубите няколко месечни заплати, които от своя страна трябва да ви бъдат изплатени по някакъв начин.

За да получите по-високо обезщетение за счупен крак при работа е хубаво да събирате всички касови бележки и фактури, които са ви издавани във връзка с лечението, покупката на лекарства, медикаменти, за рехабилитации, посещения при лекари и т.н. Трябва ви само една папка и там да слагате всички бележки за направени плащания.

Може да получите и обезщетение за нефинансови вреди. Това са неимуществените вреди, към които спадат вашите психични промени след случилото се. Ако сте човек със слаба психика или лесно получавате травми от този характер, то може да отидете на психолог, които да опише всичко след преглед.

Добре ли е да потърсим адвокатска помощ?

Ние ви съветваме да потърсите професионална адвокатска помощ и по този начин да си гарантирате сигурност и спокойствие. С един добър адвокат вие няма да имате проблеми с получаването на обезщетението след счупен крак по време на работа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram