Какви са правата ми ако пострадам при ПТП

Докато шофираме колата си по пътищата или се

придвижваме като пешеходец по улиците на града си, във всеки един момент трябва да помним, че по един или друг начин сме застрашени да станем волни или неволни участници в пътен инцидент.

За жалост от година на година пътните инциденти у нас зачестяват и много от тях са тежки катастрофи с помлени автомобили и с жертви.

Финансовото изражение на това са загуби от повече от 1 милиард лева на година, като сумите, изплатени по застраховките „Гражданска отговорност“ и „Каско“ са над 700 милиона лева за миналата година.

Статистиката отчита и драстично нарастване ежегодно на жертвите и пострадалите при ПТП шофьори, пътници, колоездачи и пешеходци.

По официални данни, страната ни е на едно от челните места по смъртност при пътни инциденти в Европейския съюз, като за година жертвите по нашите пътища за година са 95, при средно ниво в останалите държави от съюза от 49 души.

Запознайте се с правата си и с дължащите ви се компенсации

Затова всеки от нас трябва добре да познава какви са правата ни ако пострадаме в ПТП и на  какви компенсации имаме право в подобен случай.

Затова и екипът на pomagame.com винаги е готов да ви съдейства при инцидент със съвети, безплатни консултации и помощ. Нашата Асоциация за безплатна правна помощ на пострадали при ПТП и трудова злополука винаги е на разположение на потърпевшите, за да знаят те правата си и да потърсят обезщетението си при нужда.

Основни права на пострадалите при ПТП безспорно са тези на спешна медицинска помощ, болнични заради причинена временна нетрудоспособност, юридическа помощ, изрядна документация по случая и не на последно място различни обезщетения.

Сред вредите, които подлежат на обезщетение, основните са имуществените и неимуществените вреди, които са ни причинени от катастрофата, и обезщетение за които можем да потърсим от застрахователя на шофьора, причинил катастрофата.

Търсейки правата си обаче, не бива да забравяме, че можем да бъдем ощетени от другите участници в ПТП-то, от некоректни застрахователи, неопитни адвокати, незаинтересовани лекари или неадекватни действия от страна на компетентните органи.

На какви обезщетения имате право

В същото време всеки пострадал при ПТП има множество медицински разходи, разходи по лечението и рехабилитацията, разходи за импланти и медицински грижи, а някои хора остават с намалена трудоспособност или инвалидност, нерядко се стига и до смърт.

Не на последно място едно обезщетение е задължително да покрива и болките и страданията, причинени от катастрофата, както и пропуснатите ползи поради всички травми от инцидента.

Всеки потърпевш, освен виновния за ПТП-то шофьор, има право на компенсации по застраховката си, за които е нужно да изяви претенция до 5 години след инцидента пред своя застраховател.

Ако сте претърпели ПТП по вина на чуждестранен гражданин или катастрофирате в чужда държава и има пострадали, потърсете обезщетението си чрез Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

Не бива да забравяме, че при тежък инцидент, участниците от него обикновено изпитват силен стрес, имат ниска концентрация и недотам адекватно мислене, така че бъдете винаги внимателни и потърсете квалифицирана юридическа помощ като тази, която можем да ви предоставим безплатно ние от Асоциацията за безплатна правна помощ на пострадалите при ПТП и трудови злополуки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram