Нашите права при трудова злополука

- Никой не е застрахован от нищо и от никого. По всяко време може да се случи нещо и затова ние сме длъжни да знаем правата си, когато настъпи трудова злополука, както и задълженията си, за да получим обезщетение, което ще покрие на 100% нанесените имуществени и неимуществени щети.

Накратко трудовата злополука може да се определи като внезапно настъпило увреждане по време на редовното работно време, при извънреден труд и при пътуване от дома до работата и обратно, пътуване до местата за хранене по време на редовното работно време и местата за получаване на заплатите.

В случаите, когато изпълнявате работа, която не е по специалността Ви или не са Ви назначили да я извършите, то тогава злополуката не се квалифицира като трудова и вие не може да получите обезщетение, защото законът така е разпоредил.

Кога можем да получим обезщетение при трудова злополука?

 

- Важно е да се знае, че всеки един от нас има право на обезщетение след претърпяна трудова злополука, дори и да няма застраховка. Има обаче две условия за получаването на трудова злополука и те са: злополуката да е довела до временна нетрудоспособност или пък до трайно намалена работоспособност с 50 или повече на сто.
При смърт след настъпването на трудова злополука на обезщетение имат право роднините на загиналия в злополуката като това най-често са децата, съпруга или съпругата на загинали или родителите му.

Какви са правата ни при настъпването на трудова злополука?

- Правата на пострадалите или пък на техните наследници са получаването на парични помощи както при временна нетрудоспособност, така и при трайно увреждане довело до невъзможност да се работи. Получаването на лична и наследствена пенсия също влиза в правата ни след трудово злополука. Парични помощи за профилактики и рехабилитации също можем да получим след предявяване на иск. И на последно място е еднократната помощ при настъпила смърт на наш роднина (съпруг/съпруга, дете, майка, баща или човек, с който сме съжителствали).

В крайна сметка можем да кажем, че е важно да се знаят правата, които имаме. Това трябва да е така, защото на всеки от нас може да му се наложи да предявява иск за получаване на парични средства след настъпила трудова злополука или при смърт след настъпването на такава. Всеки един работодател знае правата си и няма лесно да се "даде" в съда ако се стигне до там и винаги ще претендира, че той няма вина. Точно заради това е хубаво да знаем на какво имаме право и на какво нямаме право, за да постигнем желаното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram