Трудовите злополуки не са чак толкова често срещани инциденти, но когато се случи нещо такова трябва да знаем какви са правата и задълженията ни. Затова в тази статия ще разберете какво точно е трудова злополука, къде трябва да се е случил инцидента и при какви обстоятелства.

трудова злоплука

Важно е да знаете за какво точно трябва да получите обезщетение и към кого да се обърнете за адекватна помощ, тъй като процеса за обезщетение при трудова злополука не лесен.

Може ли да получим обезщетение, ако ние сме виновни за случилото се?

За да може да получите обезщетение при трудова злополука не трябва да сте пренебрегнали по един или друг начин правилата за безопасност на труда. Ако сте извършили работа, която не ви е поставена пряко от ваш началник или шеф или пък работата не е в интерес на компанията, то вие не може да имате претенции за обезщетение.

За да получите обезщетение трябва злополуката да се е случила на работното място, по повод вашата работа или друга, която ви е поставена и в интерес на компанията. За да се говори за трудова злополука трябва да има налице временна нетрудоспособност, намалена работоспособност или в най-лошият вариант- смърт.

Трудова злополука може и да бъде внезапно настъпило увреждане, което се е случило по пътя за отиване или връщане от работното място до местото, където живеете, местата за хранене или получаване на възнаграждението ви (заплата, бонуси, премии).

Кои са вредите, за които трябва да получим обезщетение при трудова злополука?

Основните вреди, за които може да получите обезщетение са имуществените и неимуществение. Сега ще разберете и малко повече за тези вреди и какво трябва да пазите, за да ви бъде изплатено максимално най-голямо обезщетение.

Към имуществените вреди спадат повече неща, отколкото в неимуществените. Тук говорим за средства, които вие сте похарчили за вашето лечение, лекарства, рехабилитации, профилактични прегледи, адвокатски хонорари и т.н.

За да получите максимално изплащане на всичко похарчено от вас е задължително да си пазите и съхранявате правилно всички издадени фактури, касови бележки и други документи, които удостоверяват, че сте похарчили средства за подобряване на вашето състояние.

Може да си вземете една папка, в която да си събирате всичко, за да бъде на едно място и да няма загубени фактури и касови бележки, които после да търсите.

За неимуществени вреди се счита претърпените от вас болки и страдания по време на случилото се и след него. При тези вреди няма документи, които да пазите и след това носите за показване. Знайте, че обезщетението за неимуществените вреди се определя по справедливост от съда и нямат точно определена сума по закон.

Трябва ли да си намерим адвокат, който да ни окаже помощ?

Не е задължително да търсите адвокат, който да ви помогне в процеса на цялото дело. Може да опитате и сами да заведете иск за обезщетение при трудова злополука, но трябва да сте наясно, че няма да е лесно, ако нямате познание в областта на тези неща. Ще трябва да се въоръжите с търпение, защото ще ви е нужно.

адвокат

По-добрият вариант е да си останете вкъщи и да се възстановявате, а нещата около получаването на обезщетението да се свършат от добър адвокат при трудова злополука. Така ще получите професионална помощ с изясняването на всичко около подаването на иск, окомплектоването на всички нужни документи и куп други неща.

Съвета ни е да си намерите адвокат, който разбира от работата си, има практика със завеждането на искове за обезщетение при трудови злополуки и е доказан във времето. Ако всичко се нареди както трябва, то вие ще получите своето обезщетение и ще бъдете доволни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram