На всеки може да му се случи пътно транспортно произшествие и затова е важно да знаем как се реагира в такива случаи. Обикновено, когато стане ПТП паниката и стреса обхващат всички участници, дори и тези, които не са виновни за произшествието. Ако сте пострадал при ПТП и вашата кола е с поражения, то вие имате право както на обезщетение за здравето ви, така и за обезщетение, с което да бъде поправена колата ви.

Кога имате право на обезщетение и от кого да го потърсите?

Всеки пострадал при ПТП има право на обезщетение освен виновният за случилото се. Тук може да става въпрос за лека, средна, тежка телесна повреда и дори смърт. Във всички случаи имате право на обезщетение, само че сумите ще бъдат различни в зависимост от степента на телесна повреда.

пари за обезщетение при птп

Обезщетението е хубаво да се търси от застрахователя на виновния водач. Това е по-лесният начин, по който вие може да си получите обезщетението. Има обаче и вариант, при който застрахователят може да откаже да ви изплати обезщетение. Тогава той трябва да ви уведоми писмено с причините за отказа, които трябва да са основателни.

При отказ от застрахователя трябва да потърсите правата си в съда. За да сте сигурни, че в съда ще спечелите делото, вие трябва да потърсите добър адвокат при ПТП, който да ви помогне с всички документи и тяхното попълване. Той също така може да ви представлява в съда.

добър адвокат при птп

Какво да очакваме от добрият адвокат, който сме намерили?

Никъде не пише, че трябва да намерите добър адвокат, но е препоръчително, ако искате да сте от печелившата страна. Добрият адвокат трябва да знае как да ви помогне с всичко, от което имате нужда в хода на съдебното дело, да може да ви помогне с попълването на всичката документация и разбира се да може умело да ви представлява с съда.

Какво да правим с повредения ни автомобил?

ри повреди по колата ще трябва да направите няколко неща преди да получите пари за поправката. На първо място е хубаво да документирате външният вид на автомобила веднага след ПТП-то, за да имате снимково доказателство. След това ще трябва да направите поправките по автомобила в оторизиран сервиз, който може да ви издаде касов бон за свършената работа. Ако отидете в сервиз на приятел и не може да документирате поправките, то вие няма как да получите парите си обратно.

обезщетение за автмобил

След всичко направено трябва да се отиде при застрахователя на виновния водач и да се приложат всички необходими документи и доказателства. При одобрение ще ви бъде казано в какъв срок ще получите обезщетението си и по какъв ред.

Направете сами извода за самите себе си- дали е добре да знаем правата си, но и задълженията. При ПТП е хубаво да знаете как да реагирате, как да помогнете и какво да направите след това, за да получите исканото от вас обезщетение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram